Architektura i nowoczesne budownictwo – Muzeum Morskie i Centrum Nauki / COBE & TRANSFORM

Dzięki uprzejmości COBE & TRANSFORM Zaprojektowany przez duńskie biura architektoniczne COBE i TRANSFORM, nowe Muzeum Morskie i Centrum Naukowe w Porsgrunn, Norwegia przekazuje przemiany Norwegii z marynarskiego narodu do nowoczesnego społeczeństwa opartego na przemyśle wiedzy.
Symboliczny charakter nowego Muzeum Morskiego i jego atrakcyjne położenie nad rzeką w pobliżu centrum miasta sprawiają, że ten nowy budynek jest naturalnym symbolem miasta.
Ponadto nowy budynek muzeum jest pierwszym krokiem w kierunku dużego nowego planu zagospodarowania przestrzennego Porsgrunn City Center, również zaprojektowanego przez COBE i TRANSFORM.
Niedawno rozpoczęła się budowa budynku, która powinna zakończyć się jesienią 2012 roku.
Więcej zdjęć i architektów.
opis po przerwie.
Miasto Porsgrunn ma długą morską historię żeglugi, a wyjątkowy rozwój regionu jest wyraźnie widoczny w istniejącej niezwykłej strukturze budowlanej tego obszaru.
Koncepcja muzeum wykazuje dużą wrażliwość na istniejące małe budynki, a jednocześnie wyróżnia się jako współczesny budynek publiczny.
Dzięki uprzejmości COBE i TRANSFORM Biorąc pod uwagę otaczającą konstrukcję budynku, nowy budynek składa się z 9 mniejszych kubatur budynków z nachylonymi i spadzistymi dachami, które są montowane w większej jednostce budynku.
Charakterystyczna aluminiowa fasada podkreśla kształt budynku i daje żywe wrażenie, odzwierciedlając światła i kolory otaczającego krajobrazu.
Wszystkie funkcje publiczne budynku znajdują się na parterze i mają bezpośredni dostęp do obszarów zewnętrznych, w tym nowej promenady w kierunku rzeki.
Centralnym obszarem wejściowym jest główny pokój budynku, skąd rozprowadzane są wszystkie pozostałe pomieszczenia.
Ta wielofunkcyjna przestrzeń jest zdefiniowana przez centralną charakterystyczną klatkę schodową, która składa się z góry i zaprasza gości na górę do dużej, zamkniętej przestrzeni wystawienniczej.
Tutaj różne wysokości pomieszczeń i wyraźna linia sufitu podkreślają przestronną i ciągłą przestrzeń.
Przestrzeń ekspozycyjna składa się z otwartej, elastycznej przestrzeni, delikatnie podzielonej przez dach na 9 różnych doświadczeń przestrzennych.
9 przestrzenności można oddzielić lub połączyć, zapewniając w ten sposób funkcjonalne ustawienie dźwiękowe dla małych i dużych wystaw.
model 01
[więcej w: donepezil, Paletyzatory z drewna, Paletyzatory ]

Powiązane tematy z artykułem: donepezil gablota ogłoszeniowa Paletyzatory