Budownictwo wczoraj i dzis : L Renskog, centralny plac / Stengen & Bergo AS

stengen & Bergo architekci krajobrazu AS Architekt krajobrazu:.
stengen & Bergo AS architekci krajobrazu MNLA Lokalizacja: L.
renskog, Norwegia Architekt: L2 architekci AS Projekt: Współpraca architekta i architekta krajobrazu Budżet: 1,630,000 euro Obszar projektu: 1,8 daa Projekt Rok: 2011 Zdjęcia: architekci krajobrazu.
Stengen & Bergo AS + 13 Projekt przestrzeni Projekt obejmuje szczegółowy projekt i budowę centralnego placu w związku z utworzeniem nowego centrum w L.
Renskog, przedmieściu Oslo.
Architekci L2 zaprojektowali budynek, który otacza zamkniętą przestrzeń miejską.
W otaczającym budynku mieści się kino, sale widowiskowe i lokale rozrywkowe.
Centralny plac jest zaprojektowany jako wygodne i przyjemne miejsce spotkań dla mieszkańców.
Na placu znajdują się siedzenia, fontanny, nasadzenia i jest pięknie oświetlone w nocy.
.
Architekci krajobrazu.
stengen & Bergo AS Kwadrat, podobnie jak budynek, zaprojektowano tak, aby był uniwersalnie dostępny, zgodnie z zasadami uniwersalnego wzornictwa.
Zasady są zawarte w ogólnym projekcie przestrzeni jako odrębne, formalne elementy projektu.
Wykrywalna tablica ostrzegawcza, układy dotykowe i dostępne trasy są zintegrowane jako okrągłe łuki w fakturze powierzchni podłogi.
Szczegóły kroków podkreślają zakrzywione linie, które rozwijają się w przestrzeni.
Elementy wodne tworzą zakrzywione łuki, które są wyświetlane w projekcie.
renderowanie.
L2 architekci AS Materiały i roślinność Materiały i kolory użyte w projekcie przestrzeni są starannie dopracowane i dostosowane do miejsca.
Głównym materiałem na podłogę na placu jest jasnoszary granit z częściami z ciemnego kamienia.
Klon (Acer tataricum ssp ginnala) jest umieszczony w specjalnie zaprojektowanej metalowej urnie.
Urna ma kształt dysku, ma około 5 metrów średnicy i jest rozgrzana do ziemistej czerwieni.
Zasadzenie okrywowe napełnia urnę.
masterplan Fontanna 18 strumieni wodnych wyskakuje bezpośrednio z podłogi.
W sezonie letnim funkcja wody nadadzą przestrzeni świeżą i wesołą atmosferę z nieustannie zmieniającą się wodą i delikatnym dźwiękiem.
Schody wzdłuż długiej szklanej fasady tworzą połączenie między wnętrzem budynku a samym placem.
Oprócz wolnostojących krzeseł i ław, schody wzdłuż budynku będą służyły jako miejsca do siedzenia.
Daje to placowi całkiem szeroką gamę nieformalnych miejsc siedzących.
Zielone ściany tworzą pnącza na kratach umieszczonych na fasadzie.
.
.
Stengen & Bergo architekci krajobrazu AS Plac jest szeroko stosowany wieczorami, a oświetlenie jest ważną cechą w projektowaniu w nocy.
Światła LED są inlayed stopniowo i przyczyniają się do zdefiniowania zakrzywionych linii kwadratu.
Fasada budynku i klon są oświetlone ciepłymi tonami.
.
Architekci krajobrazu.
stengen & Bergo AS Tekst dostarczany przez architektów krajobrazu.
stengen & Bergo AS.
[patrz też: elewacje, beton dekoracyjny, elewacje z kamienia ]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Powiązane tematy z artykułem: beton dekoracyjny Elewacje elewacje z kamienia